Лазаня Болонезе


“When the lasagna content in my blood gets low, I get mean!”- Garfield



Рецепта

Lazania-boloneze

Първо се приготвя сосът Болонезе. За целта лукът (1/2 глава) и морковът (1/2 бр) се нарязват на малки кубчета и се запържват в сгорещеното олио (1/2 с.л.), заедно със счукания чесън (2 скилидки). Щом омекнат, се добавя каймата (250 г) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи. След това се добавят доматите от консерва, заедно със сока им (400 г) и червеното вино (75 см2). Сосът се подправя със сол, черен пипер (1/2 щип.), риган (1/2 ч.л.) и канела (1/4 ч.л.) и се оставя да къкри на тих огън около 40 минути или докато почти цялата течност не се изпари.

Щом сосоът Болонезе е готов, корите за лазаня започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат със сос Болонезе. Следва още един ред кори и отново сос Болонезе. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с кори за лазаня. Лазанята се залива със сос Бешамел, като той се приготвя по следния начин - в дълбок тиган се запържва брашното (1 с.л.) в разтопеното масло (1 с.л.) за минута. След това на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко (250 см2). Сосът къкри на тих огън, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и бял пипер. С него се залива лазанята и се поставя във фурна с температура 180 градуса. Пече се около 40 минути или докато при пробождане с вилица или клечка се установи, че корите за лазаня за омекнали напълно.

Малко преди лазанята да е напълно готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал (50 г) и се връща обратно във фурната, за да се разтопи и позлати кашкавалът.

Лазанята се поднася гореща, нарязана на квадратни порции, като по желание се декорира с връхчета пресен и ароматен босилек.


Продукти

за 4 порции

  • 150 г кори за лазаня

За соса Болонезе:

  • 250 г кайма
  • 400 г домати
  • 1/2 морков
  • 1/2 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 75 мл. червено вино
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/2 щип. черен пипер
  • сол
  • 1/2 с.л. олио

За соса Бешамел:

  • 250 мл. прясно мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. масло
  • 1/2 щип. бял пипер
  • сол
  • 50 г кашкавал
  • 1 стръка босилек

Време за приготвяне: 100 минути


Калории и факти за Лазаня Болонезе

  • Порция 332 г
  • Калории 481 кал 24%
  • Кал. от мазнини 216 кал 40%
  • Белтъчини 22г 40%
  • Мазнини 24г 40%
    • Мазнини (наситени) 11г 55%
    • Мазнини мононенаситени 9г 45%
    • Мазнини полиненаситени 2г 10%
    • Омега 3,6,9 11.07г
    • Омега 3 0.02г 2%





  • Въглехидрати 42г 32%
  • Фибри 3.1г 8%
  • Нишесте 23г
  • Захари 5г 4%
  • Холестерол 73мг 24%

Рецептата е взета от Lazania-boloneze




Както вече споменах, в главата ми е компот от HTML и CSS, това е първото упражнение, което трябваше да направя - да напиша рецептата. Успях! Доволна съм!

Коментари

Популярни публикации от този блог

картоненият куфар

последно за годината